Avrupa Birliği Proje Yazım Süreçlerinin Detayları Paylaşıldı
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Yüksel İmer tarafından, Avrupa Birliği Proje Yazım Süreçleri ve COST Aksiyonu Eğitimi verildi.


BTÜ Proje Destek Ofisi tarafından Mimar Sinan Yerleşkesi’nde düzenlenen eğitime, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Sinan Uyanık ile akademisyenler katıldı.  Eğitimin açılışında konuşan Rektör Naci Çağlar, Üniversitenin 115 civarında proje başvurusunda bulunduğunu, birçoğunun hala değerlendirme aşamasında olmakla beraber şu ana kadar değerlendirmeyi tamamlayarak 20 projenin kabul gördüğünü belirtti. Çağlar, “Bu, bizim için iyi bir oran ama yetmez, sayıyı daha da artıracağız. Biz, TÜBİTAK gibi kurumlara proje başvurularımızı yaparken diğer taraftan da Avrupa Birliği projelerinde yer almak istiyoruz. Onun için bu eğitim çok önemli. Avrupa Üniversiteler Birliği’ne dâhil olmak için de başvurumuzu yaptık. Bu birliğe üye olduktan sonra oradan da çok büyük ortaklar çıkacağına eminiz. Avrupa Birliği projelerine daha güçlü adım atmak için dört bir koldan çalışıyoruz” diye konuştu. Çağlar’ın konuşmasının ardından eğitime geçildi. Akademik personele yönelik gerçekleştirilen eğitimde, Doç. Dr. İmer, proje yazım süreçlerindeki deneyimlerini paylaşarak, yapılması gerekenleri anlattı.


Proje Değil Aksiyon Hazırlığı


COST Aksiyonu hakkında bilgi veren Derya Yüksel İmer, “Avrupa Birliği çağrılarının ilk etapta başladığı nokta, COST Aksiyonu’dur. COST Aksiyonu en fazla bilinen, network yapmak amacıyla bir araya gelinen bir program. COST Aksiyonu’nun 50 yıllık geçmişi bulunuyor. ‘Avrupa’da ortak bir bütçe havuzu yapalım ve araştırmaları destekleyelim’ noktasından hareket edilmiş ve COST Aksiyonu da bunun için ilk adım olmuş. COST’a herkes başvurabiliyor, bireysel yapısı var. Burada proje hazırlığı değil aksiyon hazırlığı yapılıyor. COST’un multidisipliner bir yapısı mevcut. Üniversitenin dışından firma katılımları da kabul ediliyor. Bireysel araştırmacılar hangi kategoride olursa olsun COST Aksiyonu’nda yer alabiliyor” dedi.


ERC Programı’ndan bahseden İmer, “Bu, en mükemmeliyetçi program. Burada da bireysel destek alıyorsunuz bir konsorsiyum oluşturmuyorsunuz” diye konuştu. İmer, Horızon Europe programının da detaylarını anlattı. Eğitimin ardından Rektör Çağlar tarafından İmer’e teşekkür belgesi takdim edildi.

23 Kasım 2023